Kondens på fönster i Sundsvall - vad kan du göra?

Att få kondens på ett fönster kan vara irriterande. För det mesta kan du torka bort kondensen med en torr trasa om det är på ett äldre tvåglasfönster, oavsett om det är på utsidan, insidan eller mellan glasen. Att kondens uppstått innebär dock oftast att fönstren är gamla och inte längre isolerar lika bra som när de var nya. Det kan bero på att limmet (eller kittet) har torkat och släpper igenom luft. Då brukar det oftast vara ett fönsterbyte som gäller.

Kondens på fönster kan orsakas av fler faktorer

Om du har moderna isolerglas och du får kondens på insidan mot rummet kan det bero på din ventilation, antingen att den inte är tillräcklig eller kanske inte ens fungerar. Men kondens kan också uppstå om du har något som hindrar värmen från elementen att strömma upp mot fönstret och värma glasytan. Det kan vara både tjocka och täta gardiner eller breda fönsterbräden som ändrar eller hindrar luften från att cirkulera och då inte kan få bort kondensen.

  • Kontrollera att luften kan cirkulera och värma fönstret
  • Byt till andra luftigare gardiner.
  • Prova höja rumstemperaturen.

Kondens på utsidan av fönstret

Våra fönsterbytare på Grönborgs Bygg är väl medvetna om att kondens på utsidan av ett fönster inte är något varningstecken för ett bristande fönster. Tvärtom är det ett ypperligt bevis på att det isolerar bra. Kondens på utsidan visar att värmeläckaget är mycket litet och uppstår oftaa i ett läge där luftfuktigheten är mycket hög, till exempel med riktning mot öppet vatten eller ängsmark. Kondensen brukar dyka upp på natten och försvinner på morgonen.

Kondens mellan glasen i ett modernt isolerglasfönster

Upplever du detta problem är du förmodligen tvungen att byta ut hela fönstret, då moderna isolerfönster av två- eller treglastyp inte ska släppa igenom någon form av fukt. Då kan du vända dig till den som sålt eller tillverkat fönstret då det kan täckas av garantier, beroende på tillverkare. Kondensen i detta fall är alltså inget du själv kan undvika eller förebygga, utan här kommer det att krävas ett helt nytt fönster. Vi på Grönborgs Bygg finns då här för dig för att bistå med ditt kvalitativa fönsterbyte i Sundsvall med goda garantier,

Vi hjälper dig med frågor gällande fönsterbyte och kondens i Sundsvall

Bor du i Sundsvall och hittar inte svaren du söker vad som gäller om kondens på eller mellan fönsterglasen? Kontakta då oss via kontaktformuläret på vår hemsida och lämna dina uppgifter, så kommer en av våra duktiga medarbetare snart att ta kontakt med dig för att hjälpa dig. Våra kunniga yrkeshantverkare har lång erfarenhet inom området, samt svar och lösningar på det mesta som har med fönster att göra.